Yorum Yok ran 22 Şubat 2014 Cumartesi
askerlik kanunu, askerlik değişti mi, askerlikte neler değişti, askerlik kanununda değişenler, neler askerlikte değişti, yeni kanunla askerlikte neler değişti, askerlik kanununda yeni neler var, askerlikte yaş sınırı değişti mi, askere alınma yaşı kaç oldu, askerlik hava değişim süreleri ne kadar oldu, askerlikte hava değişimi süresi ne kadar, askere alınma yaşı kaç oldu, askerlik yaşı değişti


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 6519 sayılı "Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı. Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Gül, 6519 sayılı "Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu kanunu onaylaması ile birlikte askerlik adına bir takım değişikliklerde oldu. Bu değişikliklerden bazıları ise askere alınma yaşı, hava değişimi, istirahat süreleri gibi bir çok değişiklik bulunuyor. 


Yazımızın devamında yeni askerlik kanununa göre askerlikte değişen konuları ve askerlikte neler değiştiğini bulabilirsiniz.



İşte Yeni kanun İle Askerlikte Değişenlerden Bazıları




- Askere alınma yaşı 20 iken 21 olarak değiştirildi.


- Hava değişimi ve istirahat sürelerinin askerlikten sayılacak kısmı, uzun döneme tabi olanlar için 90 günden 30 güne, kısa döneme tabi olanlar için 45 günden 15 güne düşürüldü

- Celp dönemleri ve celp ile sevk esaslarını belirleme yetkisi, Milli Savunma Bakanlığına verildi. Her yıl yoklamalar sonucunda askere elverişli oldukları tespit edilenler, Genelkurmay Başkanlığının teklifi üzerine, Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek celp ve sevk esaslarına göre 21 yaşına girdikleri yıl askere alınmak üzere çağrılacak.

- TSK personelinin sosyal ve moral ihtiyaçlarını karşılamak, dayanışmayı artırmak, mesleki, sosyal gelişmelerini mümkün kılacak imkanları hazırlamak amacıyla Genelkurmay Başkanlığının izniyle orduevi ve bağlı şubeler, askeri gazinolar, kışla gazinoları ve vardiya yatakhaneleri kurulabilecek. Bunların merkezi yönetim bütçe kanunuyla belirlenen giderleri genel bütçeden karşılanabilecek.

- Kuvvet komutanlarının görev süreleri birer yıllık sürelerle yaş haddine kadar uzatılabilecek. 

- Teğmen rütbesi hariç olmak üzere son 10 yıl içinde en az dört farklı sicil üstü tarafından üç kez sicil tam notunun yüzde 60'ından daha düşük sicil alan subay ve astsubaylar hakkında yetersizlik nedeniyle TSK'dan ayırma işlemi başlatılabilecek. 

- Rütbe bekleme süresini tamamlamaya bir yıl kalanlar da YAŞ değerlendirmesine alınacak. Bunlardan terfi ettirilenlerle kadrosuzluktan emekli edilenler, rütbe bekleme sürelerini tamamlamış sayılacak. 

- Astsubayların rütbe onay makamı, ilgili kuvvet komutanlığının kurmay başkanı olacak. 

- Astsubaylıktan subaylığa uygunluk işlemi, üçlü kararname yerine bakan onayıyla yapılacak. 

- Pilotaj eğitimini bitirenlerin yükümlülükleri, bu eğitimlerde geçen sürenin iki katından üç katına uzatılacak. 

- Atamaya tabi tutulan personelden izinli, raporlu, tutuklu, açıkta, firarda ya da izin tecavüzünde olanlar ile hastanede yatanların ilişikleri evrak üzerinden kesilebilecek. 

- Taşıt Kanunu kapsamında edinilecek taşıtların menşei, silindir hacimleri ve diğer niteliklerini belirlemeye ve sınırlamalar getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Yorumlar ;


Yorum Yap ;