Yorum Yok ran 8 Mart 2014 Cumartesi
İŞSİZLİK MAAŞI ALMAK İÇİN...

Ülkemiz de artan işsizlik oranları ve işen çıkarmalar dolayısıyla işsizlik maaşı alanlar ve işsizlik maaşı almak için başvuranlar çoğalmaktadır. Bir kişinin işine kendi isteği ve kusuru dışındaki hallerle işten çıkarılması yani batma, küçülmeye gitme vb. sebeplerden işten çıkarılmasında devlet tarafından karşılanan ve ödenen maaşa işsizlik maaşı denir.
Kişilerin işsizlik maaşını hangi durumlarda aldığı ve ne kadar işsizlik maaşı alındığı, işsizlik maaşı alırken sigortadan yararlanabilecek mi gibi merak edilen bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.


İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR, İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELER

Kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalan kişi, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması ve son üç yılda en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması şartıyla işsizlik maaşına hak kazanır.
Burada işten ayrılışın “kendi isteği ve kusuru dışında” olması çok önemlidir. Kendisi isteyerek işten ayrılan kişi (başka bir deyişle istifa eden kişi) işsizlik maaşı alamaz.
Ancak 4857 sayılı İş Kanunu gereğince işçinin haklı ve /veya geçerli bir nedenle derhal fesih hakları saklıdır. İşsizlik maaşı kendi isteğiyle işsiz kalanlara değil, ekonomik kriz yahut işverenin tasarrufu ile işsiz kalan kişilere yönelik destek içeren bir düzenlemedir.

İşsizlik maaşı almak için hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir.

İş-Kur’un size en yakın birimini öğrenmek için www.iskur.gov.tr adresini kullanabilirsiniz. Otuz günlük süre içerisinde başvurulması halinde İş-Kur gerekli işlemleri başlatarak yararlanma süresi içerisinde işsizlik ödeneğini bağlayacaktır.


İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ PARA

Sigortalılar durumlarına göre 6 ay ile 10 ay arasında işsizlik maaşı alabilmektedir. Bu maaş tutarı çalışanın işten ayrılmadan önceki maaş ortalamasına göre 391,44 TL ile 782,88 TL arasında değişmektedir.
Bu tutar asgari ücrete gelen zam oranında her yılbaşında ve Temmuz ayında artmaktadır. SGK’ya bildirilen resmi ücret ne kadar yüksekse alınacak işsizlik maaşı da o kadar yüksek olur.


BİR KİŞİ İŞSİZLİK MAAŞINI NE KADAR SÜRE ALABİLİR

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, işsizlik maaşı ödenebilmektedir.


İŞSİZLİK MAAŞI ALAN KİŞİ SİGORTADAN YARARLANABİLİYOR MU?

İşsizlik Maaşı Döneminde Hastaneden Yararlanılır İşsizlik ödeneğinin önemli bir avantajı da ödenek süresince sağlıktan yararlanarak hastaneye gitmenizi de sağlamasıdır. İşsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamında olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. İşsizlik ödeneği ödenirken, ilgililer adına Çalışma ve İş Kurumu’nca SGK’ya sadece genel sağlık sigortası primleri yatırıldığı için, emeklilik yönünden dikkate alınmamaktadır.


İŞSİZLİK MAAŞI HANGİ NEREDEN ALINIR

İşsizlik ödenekleri Çalışma ve İş Kurumu tarafından yapılmaktadır. İlk işsizlik maaşı ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılmaktadır. Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler. Belirtelim ki bu ödemeler garantili bir ödemedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir; nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez.





işsizlik maaşı nedir, işsizlik maaşı kaç para, işsizlik maaşı ne kadar, işsizlik maaşı kaç ay alınıyor, işsizlik maaşı almak için gerekli olanlar, işsizlik maaşı kimlere veriliyor, işsizlik maaşı almak için nereye başvuruluyor, işsizlik maaşı alırken sigorta oluyormu, işsizlik maaşının miktarı, işsizlik maaşı parası nerden alınıyor, işsizlik maaşı toplamda ne kadar sürede alınır, işsizlik maaşı için gerekli belgeler, işsizlik maaşı almak için kaç yıl çalışmış olmak gerek

Yorumlar ;


Yorum Yap ;